Het initiatief van de hond,
de bevestiging van het baasje.

Aanleren van gewenst gedrag

Je gaat je hond gewenst gedrag aanleren. Dat is een hele andere insteek dan dat je ongewenst gedrag gaat afleren. Het zit namelijk in je hond zijn karakter om je te behagen en daar kan je makkelijk gebruik van maken. Gedrag van je hond dat je wilt zien, ga je versterken door een beloning. Gedrag dat je niet leuk vindt, ga je negeren. Op deze manier kan je je hond trainen en bouw je een geweldige band op met je hond. Er heerst dan vertrouwen en wederzijds respect.

Hond met gewenst gedrag

Laat je hond nadenken

Met deze methode ga je je hond zelf de tijd geven om na te denken. Je hond zal zelf uitzoeken welk gedrag hem iets leuks oplevert. Dit kan in training waarbij je hond de link legt ‘als ik zit, krijg ik een koekje’. Maar ook tijdens de opvoeding kan je deze methode toepassen. Als je hond doorheen de kamer rent van opwinding als jij de riem neemt, dan is dat niet echt handig. Als je de riem weer aan de haak hangt, dan gaat je hond de volgende keer ander gedrag laten zien. Gaat je hond echter rustig zitten om aangelijnd te worden, dan heeft je hond geleerd dat dit het gedrag dat hem de wandeling oplevert.

De clicker

Clickers

Een handig hulpmiddel om het moment van het juiste gedrag aan te duiden is de clicker. Heel precies kan je timen wanneer je hond het gewenste gedrag laat zien. Allereerst is het van belang dat je hond het klikgeluid gaat linken met lekkers. Hierna kan de clicker bij het aanleren van nieuwe oefeningen ingezet worden. Je hond zal beginnen werken om een klik te krijgen. Je leert je hond dan op aanwijzing (cue) de oefening uitvoeren. Als eenmaal de oefening gekend is, wordt de clicker achterwege gelaten en kan je enkel de aanwijzing gebruiken. Honden die het principe van de clicker goed beethebben, gaan zelf nadenken en nemen zelf initiatief.

Beloning?

Veel honden kunnen echt genieten van een lekkere kriebel op de borst of achter de oren. Toch zijn er ook honden die tijdens een training niet echt tuk zijn op aanrakingen. Af en toe heb je honden die doen alles voor een droog koekje. Terwijl het merendeel van de honden gepaaid moeten worden met een stukje hotdog. Er bestaan echter ook honden die helemaal niets om lekkere snoepjes geven. Een beloning is enkel een beloning als je hond er ook waarde aan hecht. Probeer uit voor welk lekkers je hond echt wilt werken. Tijdens de training werk je vooral met lekkers, maar ook met je enthousiaste stem, want voor je hond is het krijgen van aandacht ontzettend belangrijk.

Mijn hond is dom, want hij doet het niet ...

Wanneer je hond tijdens de training een oefening niet wilt doen, leer je om naar het totaalpakket te kijken. Welk gedrag laat je hond dan wel zien en waarom? Kijk naar de lichaamstaal van je hond. Er kunnen ontzettend veel redenen zijn waarom je hond een oefening niet uitvoert. Misschien wil je hond niet gaan liggen omdat hij een probleem heeft met de ellebogen? Jongen honden kunnen snel onder de indruk zijn van de blik van de buurhond. Of het is dringend tijd voor een sanitaire stop. Samen met jou wordt er gekeken naar de rede zodat trainen geen frustratie wordt.

Luie hond

Beoordelingen van onze klanten...

Bob (Labradoodle)
Binnen kunnen trainen bij slecht weer, wat een luxe! De kleine groepjes zorgen voor een minimale spanning zodat ik met ten volle op mijn baasjes kan concentreren.
Bob (Labradoodle)
Fee (Labradoodle)
Een echte hondenSCHOOL! Er wordt niet alleen gezegd hoe ik iets moet leren maar waarom ik het zo moet leren. Echt super als iedereen elkaar begrijpt.
Fee (Labradoodle)
Odilon (Border Collie)
Er wordt op een hele aangename manier en in een perfecte omgeving les gegeven. Dit geldt zowel voor de praktijk als de theorieles. Tijdens de theorie vond ik dat de videobegeleiding het extra duidelijk maakte.
Odilon (Border Collie)

Onze partners